perjantai 26. elokuuta 2016

Viisi yötä starttiin

Minun oli tarkoitus kirjoitella vuoden ajan valmistautumisestani Camino de Santiagolle, mutta toisin kävi. En yksinkertaisesti saanut motivoitua itseäni kirjoituspuuhiin ja kuvaaminenkin on jäänyt todella vähille viimeisen vuoden aikana. Olin jo elämäni myrskyissä luopumassa koko vaelluksesta, mutta elokuussa sitten päätin, että kyllä se on vaan matkaan lähettävä. Nyt harmittaa, että blogia ei ole tullut pidettyä. Aika huimia reissuja on kuitenkin viimeisen vuoden aikana tullut tehtyä. Ehkä mieleenpainuvin niistä oli viiden päivän reissu Islantiin. Luonto siellä oli kertakaikkisen lumoavaa ja vaellusreitit erittäin vaihtelevia. Viidessätoista minuutissa maisevat vaihtuivat viidakonomaisesta ryteiköstä jäätikköön ja ne sadat matkan varrella vastaan tulleet vesiputoukset olivat pysäyttävännäköisiä. Sloveniassa tuli vaelleltua Bleed-järven ja Ljubljanan ympäristössä neljän päivän ajan ja kotimaassa on tullut heitettyä kymmeniä lenkkejä pituuksiltaan 20-60 kilometriä. Uskon, että fyysinen kuntoni tulee riittämään hyvin caminon läpiviemiseen, henkinen puoli on tällä hetkellä suurempi arvoitus. Ehkä kuukauden irtiotto kaikesta tutusta ja turvallisesta antaa erilaista perspektiiviä omaan elämään ja reissun jälkeen on taas helpompi hengittää. Aika näyttää. Jokatapauksessa, the lähtö on 1.9 klo 5.40, jolloin lennän ensin Helsinki-Vantaalta Riikan kautta Pariisiin Charles de Gaulle, josta yritän parhaani mukaan navigoida itseni Montparnassen rautatieasemalle, josta jatkan junalla Bayonnen kautta St. Jean Pied de Portiin. Syyskuun ensimmäisenä on siis tiedossa viitisentoista tuntia lentokoneessa ja junassa istumista ja itse 780 kilometriä pitkä vaellus kohti Santiago de Compostelaa alkaa 2.9 Pyreneiden ylityksellä. Tavoiteenani on palata takaisin suomeen syys-lokakuun vaihteessa. Paluulippua en ole vielä ostanut, mutta sen kerkeää säätämään matkan varrella, kun paluupäivän ajankohta alkaa paremmin hahmottumaan.

Olen viimeisen kuukauden aikana lukenut erittäin paljon kirjallisuutta, artikkeleita, blogeja, videopäiväkirjoja jne. Camino francesista, eli ranskalaisesta reitistä, jota pitkin itsekin lähden kulkemaan. En voi muuta kuin ihmetellen todeta, kuinka paljon tekniikka ja systeemit yleensä ovat menneet eteenpäin reilussa kymmenessä vuodessa. Useimmat kyseistä caminoa käsittelevät kirjat, jotka olen lukenut ovat kirjoitettu kaksituhattaluvun alkupuolella ja näin 2016 vuonna elävän silmään ja pikkaisen liioitellen voi sanoa, että melkein puolet tuon ajan varustuksista mahtuu tänä päivänä iPhoneen. Kartat, kamerat (kaksituhatta luvun alkupuolella oli vielä yleensä filmikameroita), taskulamput, muistiinpanovälineet, musiikit, iwalletit matkustusasiakirjoja varten, kirjat ja kymmenet camino de Santiagoon liittyvät appsit, jotka tekevät esim. puolestasi vertailuja matkan varrella olevien majatalojen ja kuppiloiden hintalaatusuhteista. Nykyään vielä saa puhelimeen liittymiä, jotka muutaman euron päivähintaan mahdollistavat netin käytön Euroopassa yhtä vapaasti ja vaivattomasti kuin Suomessa. Se onkin sitten jo toinen juttu, miten se suu sitten pannaan, kun se iPhone minun takataskusta varastetaan jo CDG:n lentokentällä...

Lähes kaikista camino-matkakertomuksista löytyy varustelista, joten laitanpa minäkin tähän omani:

-Selässä kulkee Haltin 30-litrainen lantio- ja rintaremmeillä varustettu perus rinkka.
-Kenkinä Salomonin varrelliset vaelluslenkkarit (x-ultra) ja illaksi crocksin kumipohjaiset kangaskengät (alunperin hommasin Meindl Ohto light kevytvaelluskengät, mutta kevään pitkien vaellusharjoitusten perusteella totesin kevyempien Salomonien toimivan kohdallani paremmin.)
- Vaellussukkia lähtee mukaan muutama pari.
- Merinovillaisia alushousuja muutamat.
- kaksi merinovillaista t-paitaa ja yksi merinovillainen ohut pitkähihainen paita.
- Katkolahkeiset vaellushousut ja katkolahkeiset iltahousut.
- Ohut ja pieneen tilaan pakattava takki.
- Ohut retkipyyhe.
-Ohut silkkinen makuupussin sisäosa.
-Puhallettava retkityyny ja tyynyliina.
- Sadeviitta ja rinkan sadehuppu.
- iPad ja iPhone (iPadissa suojakuori sisältää näppäimistön. Tavoitteena on kirjata päivittäin blogia ja Padille on ladattuna useita kirjoja ja karttoja.)
- Pyykkinarua ja muutama pyykkipoika sekä marseille- saippuaa (pyykkiä pestään joka päivä.)
- Yhdistetty hygi- ja terveydenhuoltobägi, joka sisältää jos jonkinmoista salvaa, pilleriä ja rakkolaastaria perus hygieniatarvikkeiden lisäksi.
- Pikkulompakko käteistä varten (kortit menee puhelimen yhteydessä olevassa korttitaskussa.)
- Pyhiinvaellus- ja tavallinen passi.
- Muovitasku, jossa säilytettään pyhiinvaelluspassia sekä passin kopiota.
- Vaellussauvat mallia teleskooppi.

Ei muuta sitten kuin buen camino minulle vaan. Palataan asiaan 1.9, kun olen asettunut St Jean pied de portiin.

5 kommenttia:

  1. Päähine olisi kyllä hyvä ja ehkä fleezekin. Toivottavasti huopia on joka majapaikassa...

    VastaaPoista
  2. Joo, on mulla tietty päähinekin, mikä tuosta listasta unohtui :)

    VastaaPoista
  3. Hienoa kun lähdet matkaan! Siellä ajatuksille on tilaa.
    Itse tykkään käyttää pyykkipoikien sijasta hakaneuloja, keveitä ja monikäyttöisiä.
    Onko nykyään peitot joka majatalossa? Itse ottaisin makuupussin matkaan. Voi olla viileitä öitä vuoristossa ja ainakaan mun reissun aikaan 2006 ei joka paikassa peittoja ollut. Tyynyjä kylläkin.
    Merinovillaiset alusvaatteet kuulostavat ihanilta. Mietin vain, kuinka nopeasti kuivuvat?
    Siunausta matkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkuun lopulla kaikkein korkeimmalla paikalla vuoristossa,jossa yövyimme, lämpötila laski todella alas. Lisäisin vielä jonkun lämpimän puseron reppuun.
      Kevyet varvaslipsukkaat suihkua varten oli ihan pop. Ilman niitä suihkussa käynti oli vähän ällöä, vaikken superhygieenikko olekaan. 😊
      Teleskooppisauvat oli minunkin suosikit.
      Tässähän alkaa itsekin innostua kirjoitellessaan... josko vielä joskus uudestaan.

      Poista
    2. Niin ja tärkein meinas unohtua!
      Buen camino. ❤

      Poista